2baner728x90 souers center

ЧИМ СІМЕЙНА МЕДІАЦІЯ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД СІМЕЙНОЇ ТЕРАПІЇ?


Автор: Ольга Шепель

Коли до вас почнуть дзвонити клієнти на сімейну медіацію, будьте готові до можливих варіантів:

?Це будуть пари, у яких обидва партнери прийняли остаточне рішення розійтися. Вони знають, що не хочуть вирішувати питання, пов’язані з розлученням у суді, та шукають альтернативний спосіб домовитися.
Це найлегший випадок. Але не найчастіший.

?Це будуть пари, у яких один з партнерів прийняв остаточне рішення розійтися, але інший хоче зберегти відносини. Це важчі випадки, оскільки медіатор не може повернути іншій людині сім’ю, яку вона втрачає. Це не в його владі. Від того, наскільки цей партнер зможе прийняти неминучість розставання, буде залежати і початок медіації. І також, як буде потім проходити обговорення питань, які виникають у процесі розлучення.

?Це будуть пари, які повністю виснажені конфліктом, але врегулювати його самі не можуть. Вони не знають, якого фахівця потребують, хіба що точно знають, що в суді навряд чи знайдуть бажаний спокій. У таких випадках на попередньому етапі ставиться ще одне завдання - допомогти подружжю визначитися в тому, який фахівець їм потрібен: сімейний медіатор чи сімейний терапевт.

Якщо коротко, то СІМЕЙНА ТЕРАПІЯ потрібна тоді, коли всередині пари існують конфлікти, які чоловік і дружина не можуть врегулювати самі, і, тим не менш, все ще прагнуть знайти вихід і зберегти відносини.
До СІМЕЙНОЇ МЕДІАЦІЇ частіше вдаються тоді, коли рішення про розлучення вже остаточно прийнято одним або обома з подружжя.

Деякі інші відмінності сімейної медіації від сімейної терапії:

? Процес медіації протікає швидше, в центрі уваги знаходяться практичні аспекти (розподіл фінансів і майна, виховання дітей та ін.).
? Медіація - предметно орієнтована, почуття й емоції не є центральним моментом процедури.
? Медіація не працює з внутрішньоособистісними конфліктами і не вирішує глибокі особистісні проблеми.
? Припустимо більш активне втручання медіатора в управління процесом переговорів, робиться все для підвищення автономності та самостійності сторін.
? Велика увага приділяється тому, як батьки будуть в подальшому виконувати свої батьківські обов'язки.
Розуміння цих відмінностей, а також індивідуальні особливості кожної окремої пари дають можливість медіатору визначитися самому і допомогти прийняти рішення подружжю, чи починати процес медіації, в якому обсязі, з яким колом питань, або ж порадити їм сімейну терапію.

Проілюструю таким прикладом.

На зустріч зі мною прийшла молода дівчина. ЇЇ сімейну проблему знав випускник нашої програми з медіації, який і порекомендував їй наш Центр. Сама вона не знала, де шукати допомоги.

Дівчина сказала, що лише три місяці тому вийшла заміж. Саме майбутній чоловік зробив їй пропозицію і взяв на себе всі клопоти з організації весілля. А за три тижні до призначеного святкування його як підмінили. Його поведінка і настрій змінився настільки, що вона навіть запитала його, чи впевнений він, що хоче одружитися. І запропонувала відмовитися від цієї ідеї, якщо він передумав. Молодий чоловік відмовився змінювати плани, і весілля відбулося. Не змінився після розпису тільки настрій вже законного чоловіка. Далі, за розповіддю моєї співрозмовниці, вималювалася така історія. Це пара молодих людей, яких пов'язує взаємне почуття. Обом трохи більше 25 років, зустрічаються більше семи років. Останнім часом жили разом з батьками чоловіка. Стосунки завжди були щасливими.

Зараз дівчина дуже засмучена, стан невизначеності її сильно виснажив, а безсилля щось змінити доводить до відчаю. При цьому міркує вона дуже зріло і розсудливо. Каже про чоловіка з любов'ю і сумом. Дуже хоче відновити відносини, але відчуває в собі сили відпустити чоловіка, якщо на те буде його бажання.

У цей момент хочу сказати, що кожен професіонал, який себе поважає, чи то психоаналітик, чи то медіатор, ніколи не буде робити однозначних висновків тільки на підставі розказаного однією стороною. Тому я буду говорити про свої припущення, відчуття і гіпотези, які з'явилися у мене під час нашої бесіди.

Створення сім'ї передбачає вступ у дорослість. З усією повнотою особистої відповідальності за своє життя. Молоду людину могла налякати ця зміна. На цю думку мене наштовхнула та частина історії, з якої зрозуміло, що наречений до весілля жив з батьками.

А також, можливо, йому здалося, що він нічого ще не бачив у житті. А тепер уже й не побачить. Вони почали зустрічатися відразу після закінчення школи, і всі ці роки знали тільки одне одного. Подивіться фінальну сцену фільму «Мені б у небо». Там теж саме трапляється з нареченим сестри головного героя. Наречений ховається в кімнаті прямо перед початком весільної церемонії і розмірковує, який сенс в тому, щоб створювати сім'ю: «...я лежав у ліжку ввечері перед весільною церемонією і думав про те, як ми купимо будинок, і переїдемо в нього ... Як народимо дитину, а потім ще одну ... А потім Різдво, День подяки, весняні канікули, походи на футбол… Потом діти закінчать школу, знайдуть роботу, потім одружаться, і я стану дідусем. А потім я вийду на пенсію, стану лисим і товстим. І майже відразу я помру. Я лежав і думав - який у всьому цьому сенс?».

Що було ясно після нашої більш ніж 2-х годинної бесіди, так це те, що сімейна медіація цій парі не потрібна. Психотерапевтична допомога самій дівчині теж. Вона щиро переживала і засмучувалася. Хотіла зробити все, від неї залежне, щоб зберегти стосунки. При цьому, не захищалася ілюзіями, готова була сміливо прийняти реальність. Міркувала зріло і мудро. Була вдячна своїм батькам за підтримку, але одночасно розуміла, що вони необ'єктивні, і була досить автономна, щоб приймати самостійні рішення.

Наша бесіда принесла їй сильне полегшення, навела порядок в заплутаних думках, зміцнила внутрішні опори, дала розуміння, як бути далі.
У кінці зустрічі клієнтку цікавили контакти надійного психотерапевта, якщо її чоловік відчує потребу в допомозі у переживанні цього складного періоду. Я пообіцяла порекомендувати професіонала, якщо її чоловік сам про це попросить.

Але будуть у вашій практиці ще випадки важких конфліктів, де обоє з подружжя, як то кажуть, «на ножах», при цьому один з них все ж ініціює процес медіації, а іншому складно на нього зважитися через відсутність довіри до партнера... Але це вже питання залучення у медіацію, а, відповідно, і зовсім інша історія...

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
27
28
29

Вхід до Ресурсного центру

Новини

Відеозапис події "Які навички необхідні для успішної карʼєри медіатора в 2024 році?"

05.02.2024
Для всіх, хто хотів, але не зміг бути з нами, відеозапис події з Галиною Єрьоменко. Про…

FRAUENEMPROWERMENT

10.11.2023
Есслінген-на-Неккарі, земля Баден Вюртемберг, Німеччина. Тут завершився 9-місячний проект…

ФРАНКФУРТ: 31ий СВІТОВИЙ ФОРУМ ЦЕНТРІВ МЕДІАЦІЇ

20.07.2023
Запрошувати українців виступити все ще є модною традицією Але хочеться сподіватися, що…

Підпишіться на розсилку

Підписатись

Контактна інформація


Україна, Київ, вул. Волоська 8/5
4 корпус НаУКМА, 4 поверх

+380 (97) 436 05 77 (telegram, viber)
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Жодна частина матерiалiв не може бути вiдтворена чи використана iншим способом
у будь-якiй формi без письмової згоди осiб, якi мають авторськi права.
© 2009, Український Центр Медіації
[УЦМ], kmbs