2baner728x90 souers center en

Конфлікт інтересів: пан або пропав

Нещодавно ми вже розглядали основи етики медіації в одному з наших постів, де обіцяли більш детально зупинитися на моменті конфлікту інтересів, що є, без зайвих перебільшень, одним з ключових елементів дотримання нейтральності медіатора. Ми свої зобов'язання виконуємо (ми ж профі!) І сьогодні наш пост буде присвячений конфлікту інтересів у медіації.


Почнемо з теорії. Головним чином конфлікт інтересів визначається відносинами медіатора з учасниками процесу (сторонами), їх адвокатами та іншими представниками. Етична дилема полягає в тому, чи може медіатор виконувати свою роль неупереджено і нейтрально, якщо одна зі сторін є його знайомим - наприклад, колишнім колегою, партнером або клієнтом, навіть незважаючи на те, що поточна суперечка ніяк не пов'язана з їх попередніми стосунками. Проблему може складати також і надання медіатором паралельно додаткових послуг - юридичних, консультативних, аудиторських - одній зі сторін спору. І, природно, під загрозу конфлікту інтересів підпадає наявність родинних чи дружніх стосунків у медіатора з однією із сторін спору.

Окремим рядком «умовного» конфлікту інтересів може виступати і факт можливої наявності особистих упереджень у медіатора через деякі факти його біографії. Так, дослідники запитують, чи може вплинути на ступінь нейтральності медіатора при проведенні медіації в сімейних справах факт його особистого розлучення? А чи буде неупередженим при медіюванні спору про ДТП медіатор, який раніше постраждав в аналогічному інциденті?

Безумовно, в умовах невеликих міст неможливо уникнути повної відсутності минулих взаємин між сторонами і медіатором в рамках життя місцевої громади, і тим більше вибір медіатора може стати проблематичним, якщо допускати втрату ним нейтральності зважаючи на особливості його життєвого шляху. Так де ж проходить «червона лінія» конфлікту інтересів? За яких умов можна об'єктивно визначити наявність конфлікту інтересів, що загрожує нейтральності медіатора?

У той час як більшість етичних норм і кодексів описують це питання досить туманно: «медіатор повинен уникати будь-якого можливого конфлікту інтересів», дуже рідко цими правилами чітко прописуються умови 100% наявності або відсутності конфлікту інтересів. По суті, в кожному окремому випадку питання наявності конфлікту інтересів, який перешкоджає проведенню медіації конкретним медіатором має вирішуватися індивідуально ... учасниками процесу. Так! Так! Остаточне рішення про наявність конфлікту інтересів приймається сторонами спору і медіатором за умови, що медіатор чесно і відкрито повідомив учасникам медіації про обставини, які можуть бути трактовані як фактори ризику втрати нейтральності. І, якщо медіатор, усвідомлюючи і враховуючи обставини свого минулого, не відчуває за собою проявів упередженості по відношенню до сторін і розгорнуто інформує їх про це, а сторони, маючи повну інформацію для прийняття рішення про можливий конфлікт інтересів, не бачать в цьому проблеми і бажають проводити медіацію незважаючи на такі обставини - такий медіації дається «зелене світло».

Природно, найважливішим елементом дотримання етичних норм про конфлікт інтересів є щира саморефлексія медіатора: «Чи нейтральний я в цій суперечці?», «Чи можу я виконувати свою роль неупереджено?». І, звичайно, відмова медіатора від ведення процесу з причини ймовірного конфлікту інтересів завжди повинна трактуватися в позитивному ключі для репутації медіатора, так як конфлікт інтересів - це той випадок, коли краще бути насторожі.

А у вас часто виникає загроза конфлікту інтересів?

Календар подій

Вхід до Ресурсного центру (en)

Новини

Відеозапис події "Які навички необхідні для успішної карʼєри медіатора в 2024 році?"

05.02.2024
Для всіх, хто хотів, але не зміг бути з нами, відеозапис події з Галиною Єрьоменко. Про…

FRAUENEMPROWERMENT

10.11.2023
Есслінген-на-Неккарі, земля Баден Вюртемберг, Німеччина. Тут завершився 9-місячний проект…

ФРАНКФУРТ: 31ий СВІТОВИЙ ФОРУМ ЦЕНТРІВ МЕДІАЦІЇ

20.07.2023
Запрошувати українців виступити все ще є модною традицією Але хочеться сподіватися, що…

Підпишіться на розсилку

Subscribe

Contact Information


Ukraine, Kyiv, Voloska 8/5 str.
4 NaUKMA building, 4th floor
tel.:+38 (044) 490-66-35
fax:+38 (044) 425-77-81
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Any part of these materials cannot be reflected or used in a different way
in any other form without a written consent of the people who possess copyright.

© 2009, Ukrainian Mediation Center
[UMC], kmbs