Сімейна медіація. Житлові спори. Спадкові спори

Запит: можливість збереження сім’ї. В родині троє дітей. Чоловік наполягає на збереженні сім’ї, жінка на збереженні тільки батьківських відносин. Складнощі, які виникли , були викликані позашлюбними відносинами чоловіка та викликаними цим ускладненнями в стані здоров’я жінки. Домовилися про тимчасове окреме проживання, умови зустрічі з дітьми та їхньої фінансової підтримки, участь чоловіка в підборі закладів освіти, дитячого виховання, гуртків, домашніх вихователів тощо. Сторони погодилися за потреби повернутися в медіаційний процес для корегування домовленостей.

Медіацію проводили Єрьоменко Галина, Шепель Ольга

Запит: розподіл квартир у іншому місті і Києві між подружжям, яке фактично перебуває у шлюбі, але жінка живе у київській квартирі з новим фактичним чоловіком-іноземцем. Чоловік у Києві проживав на орендованій житловій прощі, на яку йому давала гроші жінка. Квартира у іншому місті під час шлюбу придбана на дошлюбні гроші чоловіка і юридично стала спільною власністю подружжя. Під час шлюбу подарована жінкою чоловіку в розрахунок на те, що він відмовиться від київської квартири. Подружжя визнає, що чоловік є прекрасним батьком. Чоловік вимагає придбання для нього окремої квартири у Києві поближче до дітей. Внаслідок медіації чоловік погодився включити подаровану жінкою квартиру у спільне шлюбне майно і всі житлові питання вирішувати з урахуванням цього майна.

Медіацію проводили Галина Єрьоменко та Юрій Ващенко

 

Запит: батько не бажає зустрічей з 12-річною дочкою. Мати наполягає. Справа знаходиться у суді. Результат: під час медіації з'ясувалося, що батько не бажає зустрічатися з дочкою у себе вдома тому, що мати ходила до ворожок, а після приходів дівчини до помешкання батька у нього починалися проблеми у бізнесі. Мати факти зустрічей з ворожками не заперечувала. Домовилися, що батько і донька будуть зустрічатися на нейтральній території.

Медіацію проводили Тетяна Худякова та Галина Єрьоменко

 

Запит: батько нарікав на неповагу до нього як до батька з боку свого 25-річного сина і те, що він відмовлявся виконувати домашні обов'язки. Виявилося, що фактично мова йшла про те, що син не заперечував виконувати конкретні прохання батька, але просив робити це заздалегідь, що це вже не порушувало його складених на неділю і суботу планів. Підтвердив, що він батька поважає і любить.

Медіацію проводила Галина Єрьоменко

Запит: розподіл квартири між майбутніми спадкоємцями. Звернулася мати, просила розподілити квартиру в іншому місті. Пропонувала продати квартиру і розділити гроші, проти чого заперечував син. Основне бажання матері - залишити про себе згадку онукам, а не дітям. Знайдено рішення: брат сплатив частину вартості квартири у іншому місті, залишив собі квартиру. Дочка передала однокімнатну квартиру у Києві матері і отримала гроші. Онукам сказано, що бабусині квартири у майбутньому будуть їхньому як пам' ятка від бабусі.

Медіацію проводила Галина Єрьоменко

Запит: розподіл квартири у Києві між вдовою і матір'ю загиблого чоловіка. Розділити квартиру у натурі неможливо. Справа знаходилася у суді, пройшла апеляційну інстанцію. Сторони вигравали справу з перемінним успіхом. Ініціювали медіацію їхні адвокати. Мати постійно проживає у іншій країні. Внаслідок медіації з'ясувалося, що основна причина спору – нез'ясовані стосунки між матір'ю і жінкою померлого чоловіка. Після медіації матір прийняла рішення віддати свою частку квартири своїм онукам за умови збереження за нею прописки у квартирі для отримання пенсії.

Медіацію проводила Олеся Молявко

Запит: В одной квартире – три комнаты и три семьи. Пятеро взрослых и трое детей разного возраста. Собственник квартиры – мать, а так же ее дети дочь и сын с супругами и детьми. Напряжение в квартире достигло такого накала, что отношения семьи стали выяснять силой, а дети стали «оружием» в руках взрослых. На продажу квартиры получен запрет, доверие утрачено. Медиацию предложили провести в службе защиты прав детей одного из районов Киева. В результате переговоров все согласились, что их общий интерес – разъехаться. Поскольку средств от продажи одной квартиры недостаточно для приобретения всем отдельной площади, договорились выбрать общего маклера, продать квартиру максимально дорого, средства разделить пропорционально. Сын готов отозвать запрет на продажу квартиры (причина – несовершеннолетние дети), временно прописать детей с женой у ее родителей и взять кредит (долг) для доплаты при покупке квартиры. Мать с семьей дочери решили покупать общую квартиру на стадии строительства, что дешевле, а временно жить на даче у родственников.

Медіацію проводила Світлана Чебакова
***

Запит на проведення групової медіації з представниками громадянських рухів. Завдання, яке ставилося перед медіаторами: відновлення стосунків і здатності до діалогу.

Під час медіації було виявлено спільність у меті (розвиток громадянського суспільства), але різницю у способах досягнення цілі, що призводило до особистісних конфліктів. Ключовими також виявилися питання довіри, упереджень, прозорих комунікацій. Під час медіації вдалося спуститися з рівня позицій (потрібен закон - не потрібен закон) до рівня інтересів (потрібне законодавче регулювання, про формат треба говорити окремо). Були виявлені спільні інтереси щодо взаємодії у полі допомоги учасникам громадських рухів. Ефективно працювали такі інструменти як питання оцінки ризиків, реалістичності альтернатив, перевірки упереджень. Робота з великою групою тривала близько 8 годин, натомість підготовка до процесу зайняла у два рази більше часу.
Висновок: ретельна підготовка важлива. Запланований сценарій організації процесу через роботу з малими групами був скорегований під час медіації. Учасники віддали перевагу прямому діалогу. Домовилися про наступну зустріч, яку учасники вже ініціювали самостійно. Зустріч відбулася відповідно до плану і очікувань. Ініціатори медіації запланували подальшу співпрацю у вигляді циклу зустрічей, які будуть модеруватися медіатором.

Медіацію проводили Галина Єрьоменко та Владислава Каневська
***

Випускник: Я провел переговоры с директором, и сделал акцент на работу с альтернативами: описал все возможные последствия для поставщика в случае неисполнения обязательств. При этом говорил без использования «токсичного языка», и постарался, чтобы это не звучало как угроза. Мне удалось заработать доверие, мой визави мне сказал: "единственный нормальный человек, а то все только кричат и возмущаются". Мебель поставили за 2 недели.
И как третью сторону меня попросили уладить конфликт между производством и IT службой. Абсолютно не понимая, о чем спорят 10 мужчин в закрытой комнате, с помощью вопросов и резюмирования удалось помочь им прийти к совместному решению, которое всех устроило. Так и не знаю, что они там решили про VPN, декодировку, трафик и прочие их специфические термины, но они уже два дня как активно сотрудничают и двигаются вперед к общей цели. Спасибо, Ольга и Галина, полученные на вашем тренинге инструменты прибавляют уверенности и удовольствия.

Антон Корчинский, тренер, HR менеджер
***

Випукскник: Пишу з тим, щоб щиро подякувати Галині Єрьоменко, та Ользі Шепель за чудові модулі "Переговорів за інтересами".
Після 1-ого модуля мала переговори з хазяйкою орендованої мною квартири, яка за активним сприянням брокера, намагалася підвищити ціну за квартиру у момент підписання договору продовження оренди. Та в результаті переговорів вдалося не лише залишити ту саму вартість, а й домовитися про встановлення за кошт хазяйки (!) пральної машини у квартиру. Вирішальну роль у цих переговорах зіграла робота з інтересами.
Загалом що подіяло: оцінка альтернатив іншої сторони, робота з інтересами, визначення кола осіб, які явно чи неявно приймають участь у переговорах, знання власних альтернатив та власної сили, також ведення переговорів із позиції збереження обличчя, і такий психологічний важіль як крок на зустріч. коли вчасно було повідомлено про з'їзд, і «пралка» заради нас не була встановлена.
Якщо раніше можна було в таких ситуаціях "спасувати", пустити все на самотік, то зараз розумію, що не можу собі дозволити не боротися, особливо коли володієш дуже потужними переговорними інструментами.

Тетяна Домашевська, менеджер фін.програм kmbs
***

Випускник: Несомненно, каждому из нас приходилось быть участником спорной ситуации. Вам знакомо желание сразу же начать доказывать свою правоту, требовать к себе уважения, обличать обидчика? Вот когда помогают навыки медиатора!
Купила «ну очень» льготный сертификат на посещение студии живописи. При первом посещении оказалось, что для других клиентов есть варианты значительно дешевле. Кроме того, следующее занятие, на которое записалась заранее, было отменено, а меня не предупредили. Испорчен выходной, сама была чрезвычайно расстроена. Собралась с духом, написала все аргументы за и против, проанализировала возможные интересы другой стороны, договорилась с менеджером о встрече.
После менеджер поблагодарил за конструктивный спокойный разговор, без скандала и выяснения отношений и пообещал к следующему визиту найти решение. Результат - еще немного доплатила «живыми деньгами», но получила 10 уроков, вместо трех. А в дополнение - один урок бесплатно в качестве компенсации за «моральный ущерб» (отмена занятия).
Поверьте - договариваться это здорово! Берегу эмоции, время и деньги на благие цели. А главное - в выигрыше могу быть не только я, но и мои оппоненты.

Светлана Чебакова, медиатор

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
8
9
10
11
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
29
30

Вхід до Ресурсного центру

Новини

Відеозапис події "Які навички необхідні для успішної карʼєри медіатора в 2024 році?"

05.02.2024
Для всіх, хто хотів, але не зміг бути з нами, відеозапис події з Галиною Єрьоменко. Про…

FRAUENEMPROWERMENT

10.11.2023
Есслінген-на-Неккарі, земля Баден Вюртемберг, Німеччина. Тут завершився 9-місячний проект…

ФРАНКФУРТ: 31ий СВІТОВИЙ ФОРУМ ЦЕНТРІВ МЕДІАЦІЇ

20.07.2023
Запрошувати українців виступити все ще є модною традицією Але хочеться сподіватися, що…

Підпишіться на розсилку

Підписатись

Контактна інформація


Україна, Київ, вул. Волоська 8/5
4 корпус НаУКМА, 4 поверх

+380 (97) 436 05 77 (telegram, viber)
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Жодна частина матерiалiв не може бути вiдтворена чи використана iншим способом
у будь-якiй формi без письмової згоди осiб, якi мають авторськi права.
© 2009, Український Центр Медіації
[УЦМ], kmbs