2baner728x90 souers center en

Як вирішити бізнес-конфлікти без судової тяганини. У яких ситуаціях і яким чином може допомогти медіація

Економічна сфера є плідним підґрунтям для виникнення спорів, бо є центром перетину інтересів багатьох людей. Тож конфлікти у бізнесі виникають доволі часто – із замовниками, підрядниками, постачальниками, колегами або партнерами. Для вирішення цих суперечок зазвичай використовуються прямі переговори або суд. Але вони не завжди задовольняють усі потреби. Чи існують інші ефективні шляхи розв’язання спорів, що таке медіація, і яку вигоду від її застосування може отримати бізнес, спеціально для Mind пояснюють партнери агентства медіації DecisionLab Ольга Хмарук та Олена Білозор.

Що таке медіація?
Медіація – це позасудовий спосіб вирішення спорів шляхом переговорів, що управляються професійно підготовленим медіатором. Мета цього процесу – прийняття сторонами спору рішення, яке є економічно вигідним та відповідає їх інтересам. На практиці медіація застосовується до багатьох видів спорів і може бути способом саморегулювання сторін в економічних відносинах.

Декілька десятків років тому США почали запровадження медіації як альтернативного способу вирішення спорів у відповідь на низьку ефективність судової системи. На сьогодні медіація широко застосовується не лише в США, а й у багатьох країнах ЄС, наприклад, у Великобританії, Німеччині, Нідерландах, а також в Канаді, Китаї, Австралії, Кореї тощо.

Актуальність для України.
Україна прокладає свій шлях до того, аби запропонувати ефективну альтернативу судовому вирішенню спорів. Так, у Верховній Раді України активізувалася робота над проектом закону «Про медіацію» № 3665, який підготовлений профільним комітетом до другого читання. Закріплення на законодавчому рівні медіації як альтернативного способу врегулювання спорів допоможе підвищити позицію України в рейтингу Світового банку Doing Business, що відображає простоту здійснення підприємницької діяльності.

Лише 7% громадян мають довіру до суду за даними дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова у 2017 році. Отже, актуальність застосування в Україні альтернативних методів вирішення спорів є високою.

 

У чому відмінність медіації від суду?
По-перше, медіація є добровільним процесом, тобто сторони конфлікту мотивовані своїм бажанням вирішити спір. Процес починається і закінчується за згодою сторін. В будь-який момент ви може вийти з медіації, наприклад, якщо вважаєте, що процес є нерезультативним. Участь у медіації не перешкоджає здійснити захист своїх прав через суд у будь-який момент. Отже саме учасник спору контролює розвиток подій у конфлікті.

На відміну від медіації, участь у судовому процесі, у разі звернення, є обов’язковою. В протилежному випадку для вас виникатимуть негативні наслідки: залишення позовної заяви без розгляду або розгляд справи за відсутністю відповідача. Крім того, правила поведінки у судовому процесі суворо регламентовані процесуальним законодавством, і їх виконання вимагає додаткового часу та ресурсів

По-друге, у медіації ви самостійно визначаєте результат. Процес пошуку рішення у медіації є структурованим та включає відповідні етапи: вивчення фактичних обставин справи, ретельне дослідження інтересів, напрацювання рішень, укладення угоди за результатами медіації. Завдяки цьому, напрацьовані рішення є відображенням ваших інтересів. За бажанням і згодою сторін, домовленості можуть бути реалізовані через укладення угод.

Натомість, у разі судового розгляду рішення виносить суд. Суддя обґрунтовує свої висновки виключно нормами законодавства. Таким чином, судові рішення не завжди можуть охоплювати повний спектр ваших інтересів, якщо ці інтереси не забезпечуються юридичними правами. До того ж, зважаючи на динамічність процесів, що відбуваються у бізнесі, на момент отримання чи виконання судового рішення воно може втратити свою актуальність для сторін конфлікту.

По-третє, медіація є більш швидким та менш затратним та способом вирішення спорів. Наприклад, сторони можуть прийняти рішення протягом дня. Центром ефективного вирішення спорів (CEDR, Великобританія) були проведені дослідження ефективності застосування медіації у Великобританії за 12 місяців з липня 2017 року по червень 2018 року. В результаті встановлено, що в 89% випадків медіація завершилася успіхом, з них в 74% випадках домовленості були досягнуті сторонами за один день. За рахунок того, що у медіації спір вирішується швидше, ви економите кошти, що зазвичай витрачаються на тривалу роботу адвокатів чи інших експертів. Крім того, ви зберігаєте кошти, що зазвичай витрачаються на відвернення шкідливих наслідків спору – репутаційних втрат, втрат відносин та напрацювання нових зв’язків.

Судові процедури є тривалими та менш передбачуваними, тож можуть потребувати відповідних витрат сторін. Передаючи спір адвокатам, власники конфлікту фактично втрачають контроль над ситуацією, на яку в подальшому впливають судді, адвокати та усталена судова практика. Також, звернення до суду передбачає сплату судового збору на кожному етапі розгляду справи, який може сягати 7% від суми позову.

І по-четверте, медіація відкриває можливість зберегти відносини та продовжити співпрацю. Це досягається за рахунок спільного пошуку виходу з ситуації, що склалася. Також, оскільки рішення в медіації базуються на інтересах і потребах сторін, вони виконують їх добровільно. Це стає запорукою відновлення довіри та продовження співпраці.

Адже зазвичай після того, як спір розглянутий судом, сторони не підтримують бізнесові відносини. Сторона, що програла, навряд чи буде зацікавлена співпрацювати чи виконувати судове рішення. З цієї причини наразі в Україні виконуються лише біля 20% судових рішень.

У чому відмінність медіації від переговорів?

У переговорах сторони взаємодіють безпосередньо. У медіації переговори сторін супроводжує медіатор, який є експертом у комунікаціях і має фахову підготовку у цій сфері. Медіатор не представляє жодну із сторін в переговорах і не має власного комерційного чи іншого інтересу у спорі.

Як показує практика, залучення медіатора для вирішення спору у медіації надає його сторонам ряд переваг.

Так, медіатор допомагає сторонам:

підвищити ступінь довіри, що впливає на бажання сторін співпрацювати та обмінюватись необхідну інформацію у пошуку рішення;
визначити інтереси та дослідити доступні шляхи вирішення конфлікту – інші, ніж медіація. Цим медіатор регулює рівень залученості сторін у процесі та стимулює до пошуку рішень;
справлятися із безвихідними ситуаціями зіткнення позицій, що часто стають причиною невдачі у прямих переговорах, підтримує конструктивну комунікацію та досліджує потреби сторін;
долати дисбаланс сил, що зустрічається у процесі переговорів, наприклад, коли сторона, яка втомилася від тиску, може погодитись на невигідне для себе рішення;
здійснювати більш безпечний обмін чутливою інформацією таким чином, щоб просуватися до вирішення спору.
Переговори реалізуються у форматі спільних зустрічей. Іноді, в залежності від ступеню ескалації конфлікту, це може призвести до небажаних результатів і провалу переговорів.

У медіації, організовуючи процес, медіатор може працювати як у форматі спільних зустрічей, так і у форматі індивідуальних зустрічей, застосовуючи метод так званої човникової медіації.

Переговори не мають обов’язкових вимог до організації процесу, натомість медіація має чітку структуру. Завдяки їй, медіатор, управляючи процесом, скеровує сторони від проблеми до її вирішення.

Чи є рішення в медіації обов’язковими для сторін?
За необхідності, сторони можуть вирішити закріпити медіаційні рішення у зобов’язуючих документах. В цьому їм можуть допомогти юридичні радники, які можуть брати участь в медіації з тим, щоб оцінити виконуваність та реалістичність рішень, що пропонуються.

Більше того, українське законодавство дозволяє формалізувати домовленості навіть у вигляді мирової угоди, яку затверджує суд, і яка підлягає примусовому виконанню. Хоча в такому випадку домовленості перестануть бути конфіденційними.

Таким чином, говорячи про обов’язковість рішень у медіації, сторони мають право самі обрати потрібний ступінь гарантій в залежності від їхніх потреб.

Отже, медіація є гнучким підходом, який відкриває можливості вирішення спору швидко та з повагою до інтересів бізнесу. Її застосування не перешкоджає використанню інших способів вирішення спорів, таких як суд чи арбітраж. Більше того, рішення, прийняті у медіації, можуть стати зобов’язуючими через укладення договорів або затвердження судом мирової угоди.

Календар подій

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
24
26
27
28
29

Вхід до Ресурсного центру (en)

Новини

Відеозапис події "Які навички необхідні для успішної карʼєри медіатора в 2024 році?"

05.02.2024
Для всіх, хто хотів, але не зміг бути з нами, відеозапис події з Галиною Єрьоменко. Про…

FRAUENEMPROWERMENT

10.11.2023
Есслінген-на-Неккарі, земля Баден Вюртемберг, Німеччина. Тут завершився 9-місячний проект…

ФРАНКФУРТ: 31ий СВІТОВИЙ ФОРУМ ЦЕНТРІВ МЕДІАЦІЇ

20.07.2023
Запрошувати українців виступити все ще є модною традицією Але хочеться сподіватися, що…

Підпишіться на розсилку

Subscribe

Contact Information


Ukraine, Kyiv, Voloska 8/5 str.
4 NaUKMA building, 4th floor
tel.:+38 (044) 490-66-35
fax:+38 (044) 425-77-81
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Any part of these materials cannot be reflected or used in a different way
in any other form without a written consent of the people who possess copyright.

© 2009, Ukrainian Mediation Center
[UMC], kmbs